Home - Bijzondere geschenken - Kadobon

 

Dienbladen

 

Zijn het schilderijen of dienbladen?

Ze zijn in ieder geval als beide te gebruiken. De prachtig beschilderde kunstobjecten zijn een combinatie van nostalgische schilderkunst en een moderne toepassing.

 

Dienbladen als deze zijn gemaakt volgens een eigen interpretatie gebaseerd op traditionele Russische stijl.

kunst4iedereen bijzonder geschenk dienblad rozen en veldbloemen           kunst4iedereen bijzonder geschenk dienblad rozen en veldbloemen

Oorsprong van deze stijl bevindt zich in Zhostovo, een dorp in de nabijheid van Moskou (Rusland). Vroeger voor de productie van een Zhostovo dienblad gebruikte men dunne stalen plaatwerk.

Dienbladen werden geschuurd en meerdere keren gecoat met olie lak en daarna gedroogd in de oven. Daarna werden de dienbladen met de hand met de olieverf beschilderd zonder het gebruik van sjablonen , steunend alleen op de eigen verbeelding van de kunstenaar.

Het schilderij werd meestal uitgevoerd op een zwarte achtergrond (soms rood, blauw, groen, zilver).

Het belangrijkste motief van de schilderkunst - een eenvoudige bloemen boeket met grote tuinbloemen zoals pioenrozen, rozen of dahlia`s en kleine wilde veldbloemen.

Langs de randen zijn de dienbladen voorzien van een goudkleurige blader- of slingerrand. 
Na het beschilderen van de dienbladen worden ze gedroogd in een speciale oven en daarna meerdere keren met  een kleurloze lak gelakt en gedroogd en als het laatste met een fijn poeder met de hand gepolijst om de dienblad net als een spiegel te laten schijnen.
Rond het midden van de negentiende eeuw nam het maken en beschilderen van dienbladen in Zhostovo een grote vlucht.
Vroeger kwamen Russische voorwerpen als een dienblad  meestal in Nederland terecht door zeelieden die ze in Russische havens kochten als souvenir.
Tegenwoordig worden de dienbladen net als “massa productie”geproduceerd. Een succesvolle bloemen motief wordt duizenden keren nageschilderd. Het is onmogelijk geworden om een dienblad op maat met bloemen naar uw keuze te bestellen.

Daarom is het zo bijzonder dat we die mogelijkheid u wel kunnen bieden!


Onze kunstenares Irina Bakkenes heeft jaren lang deze stijl bestudeert en velen dienbladen in deze stijl beschilderd.

Zij heeft meerdere succesvolle exposities in Rusland gehouden en in der loop van de tijd heeft zij deze stijl aangepast en een eigen karakter gegeven.

Zij beschilderd niet alleen metalen en houten dienbladen maar ook verschillende andere voorwerpen en soms gebruikt zij epoxy hars voor een extra “spiegel “effect.

 

Hoe ze ook gebruikt worden, het zijn de blikvangers!                                                                                                            

De dienbladen zijn daardoor niet alleen een genot om naar te kijken, maar ook erg stevig en gebruiksvriendelijk.

Geef uw dierbaren of uw relaties hun lieveling bloemen cadeau, prachtige bloemen die nooit verwelken!

 

                             

kunst4iedereen bijzonder geschenk dienblad rozen en veldbloemen irina bakkenes                                   kunst4iedereen bijzonder geschenk dienblad rozen en veldbloemen                    

 Neem contact op met Kunst4Iedereen