Home - Technieken uitgelicht - Acryl

 

Acryl en olieverf, schildertechniek.                          acryl technieken uitgelicht kunst4iedereen

Acryl

Acrylverf is een sneldrogende verf die bestaat uit een pigment met een bindmiddel van polymeerhars uit de acrylgroep. De basis van deze verf, een acrylaatharsdispersie van deeltjes acrylaat in water, is een melkachtige vloeistof die helder opdroogt door verdamping van het water en dan de natuurlijke pigmentkleur toont. Acrylverf kan worden verdund met water en is na droging watervast. Met acrylverf kan bij dun opbrengen een soort effect verkregen worden als bij een aquarel. Meestal wordt acrylverf echter dik aangebracht en lijkt het resultaat sterk op dat van olieverf. De glans van olieverf ontbreekt echter, maar die kan worden aangebracht door een vernis.

Tijdens het drogen wordt de kleur van acrylverf iets donkerder. Acrylverf kan goed gebruikt worden op een textiele drager, zoals linnen of katoen. Het hecht zich goed aan de stof waarna het al dan niet gefixeerd kan worden. Bij acrylverf is de pigmentconcentratie meestal lager dan bij olieverf vanwege de vloeimiddelen die moeten voorkomen dat het bindmiddel als een lijm aan de kwast gaat plakken.

Daardoor lijken de kleuren minder verzadigd en is het moeilijker dekkend details aan te brengen. Dat laatste wordt nog verder bemoeilijkt doordat de verf erg stroperig is, maar het gebruik van tolueen als oplosmiddel vermindert dat probleem. Sommige pigmenten kunnen niet met een acrylaatbindmiddel gecombineerd worden. Toen in de jaren vijftig de eerste commerciële acrylverf in tubes op de markt kwam, was de pigmentkeuze nog heel beperkt; langzaam is het assortiment steeds groter geworden.